11 lipca 2012

Veloce, Veloce czyli Bakłażany duszone w pomidorach

Bywają takie dni i Wy miewacie je pewnie tak jak my dość często, że mimo zamiłowania do spędzania wielu godzin w kuchni, po prostu nie możecie sobie na to pozwolić. My na przykład postanowiliśmy udać się wczoraj po pracy do IKEA, by zakupić upragnione ramki do zdjęć, bo od remontu nasze ściany w mieszkaniu świecą pustkami, a tak być nie może. Miałam dokładnie 20 min i tyle wystarczy by zrobić bakłażany duszone w pomidorach :) Z lodówki należy wyszperać: 2 małe bakłażany lub jeden duży, 3-4 pomidory (my mieliśmy malinowe) od biedy te z puszki też ujdą, Koncentrat pomidorowy lub po prostu dobrej jakości ketchup, 2 ząbki czosnku, Dużą łyżkę suszonego oregano, Czarne oliwki, Sól, Pieprz, Oliwa z oliwek - 100ml przynajmniej, Parmezan jak ktoś lubi. Bakłażany pokroić wzdłuż w słupki o grubości około 1 centymetra, posolić. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i smażyć bakłażana partiami, aż wchłonie oliwę i zrobi się dość miękki. Następnie dorzucić posiekane pomidory, wyciśnięte ząbki czosnku, dodać oregano, sól, pieprz. Zmniejszyć ogień. Dodać koncentrat/ketchup - dwie łyżki stołowe i dusić pod przykryciem aż zrobi się sos. Na koniec dorzucamy oliwki oraz dla chętnych trochę słodkiej papryki. Podawać można zarówno na ciepło (posypując na koniec parmezanem) i na zimno. :) Ciekawostka - potrawę można potraktować blenderem i robi się całkiem ciekawa w smaku pasta na kanapki.