13 lipca 2012

Mini tarta z cukinią i porem na ostro

Taka tarta "na raz" to całkiem niezłe rozwiązanie - nie trzeba jej kroić, można wziąć do pracy, na wyjazd albo po prostu zjeść na pierwsze śniadanie. Chciałam coś na szybko (jak zawsze) - przygotowanie tarty - 15 min. + 10 min. pieczenie. Do przygotowania potrzebna Ci będzie: Cukinia, Por, Papryczka chilli, Ser feta, Trochę mąki, Śmietanka 12 Suszone - oregano, rozmaryn, tymianek Ocet balsamiczny - ja używałam gęstego. Tartę wykładamy ciastem francuskim lub kruchym. Dla tych, którzy mają mniej czasu najwygodniejsze będzie mrożone ciasto francuskie dostępne w każdym sklepie. Cukinię kroimy w plasterki i rumienimy na patelni, gdy nabiorą złocistego koloru dorzucamy drobno pokrojoną czuszkę i podgrzewamy jeszcze 2 min. Cukinię przerzucamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojonego cienko pora z suszonymi ziołami, odrobiną soli i pieprzu (np. kolorowy). Do śmietany dodajemy dwie łyżki mąki - dobrze smakuje z pełnoziarnistą. Smarujemy cały podkład z kruchego ciasta śmietaną, następnie nakładamy pora, a na niego cukinię z czuszką. Całość zasypujemy serem feta. Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 10 min (temperatura 180 st.) Gdy ostygnie możemy zalać lekko słodkim octem balsamicznym :) Smacznego!