9 lipca 2012

Drożdżowe z jagodami

Jechaliśmy z Wojtkiem i ze znajomymi na Mazury by spędzić tam Wojtkowy urodzinowy weekend. Zastanawiałam się co upiec, żeby się a. nie popsuło b. nie rozwaliło c. zachowało świeżość d. było szybkie do zrobienia. Przepis podrzuciła mama. Okazuje się, że nad ciastem drożdżowym wcale nie trzeba spędzać dużo czasu :) i do tego wychodzi naprawdę smaczne i bez zakalca. SKŁADNIKI: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 1 szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki szczypta soli cukier waniliowy Te produkty należy włożyć do miski w tej właśnie kolejności i zostawić w świętym spokoju na 3 godziny. Po tym czasie wymieszać dokładnie. Ciasto można zostawić tak jak jest lub dodać do niego owoce - ja dodałam jagody ponieważ są w miarę lekkie i na pewno ciasto nie opadnie. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą/ papierem do pieczenia sporej foremki lub dwóch keksówek. Ciasto piecze się ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni (termoobieg).