13 lipca 2012
Mini tarta z cukinią i porem na ostro
Taka tarta "na raz" to całkiem niezłe rozwiązanie - nie trzeba jej kroić, można wziąć do pracy, na wyjazd albo po prostu zjeść na pierwsze śniadanie.
Chciałam coś na szybko (jak zawsze) - przygotowanie tarty - 15 min. + 10 min. pieczenie.
Do przygotowania potrzebna Ci będzie:
Cukinia,
Por,
Papryczka chilli,
Ser feta,
Trochę mąki,
Śmietanka 12
Suszone - oregano, rozmaryn, tymianek
Ocet balsamiczny - ja używałam gęstego.
Tartę wykładamy ciastem francuskim lub kruchym. Dla tych, którzy mają mniej czasu najwygodniejsze będzie mrożone ciasto francuskie dostępne w każdym sklepie.
Cukinię kroimy w plasterki i rumienimy na patelni, gdy nabiorą złocistego koloru dorzucamy drobno pokrojoną czuszkę i podgrzewamy jeszcze 2 min. Cukinię przerzucamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojonego cienko pora z suszonymi ziołami, odrobiną soli i pieprzu (np. kolorowy). Do śmietany dodajemy dwie łyżki mąki - dobrze smakuje z pełnoziarnistą. Smarujemy cały podkład z kruchego ciasta śmietaną, następnie nakładamy pora, a na niego cukinię z czuszką. Całość zasypujemy serem feta. Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 10 min (temperatura 180 st.)
Gdy ostygnie możemy zalać lekko słodkim octem balsamicznym :)
Smacznego!